2019-02-01 10:08:44• hírek • Szatmár.ro

Hó helyett most vakolat és téglák hullanak Szatmárnémeti régi központjában

Vigyázzanak a régi városközpontban! Séta közben hó helyett most téglák és vakolat potyoghat a fejükre.

Olvasók küldék azokat a képeket, melyek az évszázados múltra visszatekintő épületek leromlott állapotáról adnak tanúságot, és nem csak... Az ingatlanok előtt, a járdán ökölnyi tégladarabok hevernek. A vakolatot itt-ott csak a jóindulat tartja, és az erkélyek sem tűnnek túlzottan biztonságosnak.

 

Példaként említhető a Gróf Csáky Attila (Traian) sugárút és a Hunyadi (Corvinilor) utca sarkán található emeletes ház is. A cikkben szereplő képeket egy jarókelő erről a romos építményről készítette. Egyenlőre óvintézkedéseket nem hozott senki, a járdát nem zárták le.

 

A héten az Aurora hotelhez is kihívták a tűzoltókat, mert nagy adag vakolat hullt az épületben található utazási iroda lépcsőjére és a járdára. A katasztrófavédelem munkatársai megvizsgálták a homlokzatot, elhárították a további veszélyt, és majd csak ez után engedték vissza a gyalogosforgalmat a járda azon szakaszára. 

 

A jelenség nem meglepő, hiszen a csapadék-fagy-olvadás hármasa Szatmárnémeti épületeit sem kímélte. Azokon a helyeken, ahol a vakolat megsérült, a hó vagy eső könnyen beférkőzött a falba, a fagy pedig tovább rontotta a helyzetet.

 

Egy tavaly nyári cikkünkben már megírtuk, hogy súlyos adóval súlytják azokat a tulajdonosokat, akik nem veszik komolyan a tulajdonukban álló objektumra vonatkozó karbantartási előírásokat. Ennek érdekében Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala leltárba vette ezeket a rossz állapotú épületeket, és felszólította a tulajokat a szükséges helyreállítási munkálatok elvégzésére.

 

Amint azt Kereskényi Gábor polgármester júliusban szerkesztőségünknek elmondta, a helyi tanács döntésének értelmében a gondozatlan épületek adója 500%-ra fog emelkedni. Az intézkedés célja, hogy a városközpont történelmi örökségének értékét növeljék. Ami az elhanyagolt területek tulajdonosait illeti, kötelesek megelőzni, hogy ezek a területek valóságos fertővé alakuljanak. Amennyiben ezt nem teszik meg, ezen területek adója is megemelkedik. “A központban található ingatlanok tulajdonosainak hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy biztonságossá tegyék azokat, ellenkező esetben 500%-os adóbírság lesz kiróva rájuk. Nagyvárad példáját követve, ahol több épülethomlokzatot is restauráltak, mi is segíteni fogunk a tulajdonosoknak a restaurálási projektek elkészítésében, amennyiben ők is akarják.” - jelentette ki Kereskényi Gábor.

 

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal tervei közt szerepel a régi központ európai uniós alapokból történő teljes körű felújítása és egy restaurálási programot is beindít a történelmi épületek homlokzatainak felújítása érdekében. A rekonstrukció nemcsak biztonságossabbá teszi a közlekedést az előttük elhaladó polgárok számára, de a turisták számára is látványosság lehet.

 

Önök is találkoztak hasonló jelenséggel? Küldjék el nekünk a képet helyszín megnevezéssel! Közlekedjenek óvatosan!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: